Waarom de Zevenheuvelenmethode je sterker maakt in een recessie

 heuvel af of windje mee: stapje erbij!

 

 

 

 

 

 

 

Halverwege de Zevelenheuvelenloop in 2001 leerde ik voorsprong nemen. Het is winter. Met 30 amateuratleten sta ik aan de start. We schatten elkaar tersluiks in. Mijn buurman heeft het laatste model Nikes aan. Ik zie er afgetrainder uit. Maar waar het om gaat is hoe we de race lopen.

Andersom

Bij de Zevenheuvelenloop gaat het om de heuvels. De lopers proberen heuvelop zo min mogelijk snelheid te verliezen. Bij de afdaling gebruiken ze de zwaartekracht om energie te besparen. Ik doe het andersom. Ontspannen op, en mijn bespaarde energie gebruiken om heuveláf extra aan te zetten. Het rendement van de inspanning heuvelaf is namelijk groot. Heel groot.

 

Waarom de harde werkers verloren

We zijn allemaal min of meer even sterk. Maar de extra inspanning om heuvelop hetzelfde tempo te houden eist haar tol. De atleten herstellen niet op tijd. Dan heb ik de buit al binnen. Bovendien heb ik een psychologische voorsprong. Ze worden ingehaald – en nog wel door iemand van wie ze denken dat die net zo moe is als zij.

 

Bijna moeiteloos

Stel je eens voor dat je je zakelijk leven ook zo benadert. Dat je je reserves behoudt wanneer het moeilijk wordt, om voluit te gaan wanneer het weer voor de wind gaat. De concurrentie dut in nu de economie opbloeit. Juist dan raast jouw bedrijf ze voorbij, op naar de volgende heuvel.

Bijvoorbeeld: als het economisch tegenzit, ga je niet nog harder achter minder klanten aanjagen. Dat doet iedereen al. In plaats daarvan besteed je de tijd en de energie die je over hebt aan opleiding en R&D.

 

We doen het allemaal

Harder werken bij tegenslag is hét recept voor middelmatigheid en mislukking. Waarom doen we het dan toch allemaal? We doen het omdat we onszelf afrekenen af op hoe hard we werken. Anderen rekenen ons af op het behaalde resultaat. De oplossing is om je inspanningen goed te timen. En je niks aan te trekken van wat anderen van je verwachten.

Leave a Reply