Timemanagement is de grootste business fraude van onze tijd

Timemanagement is onmogelijk

 

 

 

 

 

 

 

 


Ik heb het altijd al geweten. Instinctief. Het voelt gewoon niet lekker: timemanagement. Bij deze durf ik dan ook keihard te beweren dat timemanagement onmogelijk is. Het is de grootste business fraude van onze tijd.

Concept deugt niet

Het hele concept is gebaseerd op het leren beheren van tijd. En tijd kun je niet beheren. Je hebt er geen controle over. Ja, wel over hoe je ermee omgaat. Maar niet over de tijd zelf.

Als time management trainingen aanpak zouden werken, dan zouden we allemaal toch allang ontspannen door het leven gaan? Dan zouden de meesten van ons toch niet meerdere malen zo’n training nodig hebben gehad?

 

Mijn benadering

Zelf heb ik een andere benadering. Ik denk anders over het concept tijd. En over de pijn die een schijnbaar tekort eraan veroorzaakt. Om het makkelijk te maken vat ik het samen in 3 punten:

 

 

1. De klok is niet de tijd

2. Respecteer je eigen bioritme

3. Ken het verschil tussen discipline en dwang

 

 

De klok is niet de tijd

De klok is meedogenloos en strak. De tijd is een beleving. En de beleving is wat telt. Als jij een schema als beklemmend ervaart, kan geen timemanagement cursus je helpen.

Als je de klok en de tijd door elkaar haalt, of gelijkstelt, heb je een probleem. Je denkt dat je niet met tijd kan omgaan. Je denkt dat je niet kunt plannen. En je denkt dat je niet snel kunt werken.

 

Respecteer je eigen bioritme

Je eigen lichaam vertelt je precies wat het wil. En wat het nodig heeft. Het bekendste feit over bioritme zijn de zogenaamde ochtend- en avondmensen. Je weet wel tot welke groep jij behoort. Andere bioritme kenmerken zijn bijvoorbeeld wanneer je overdag een dip ervaart. Of wanneer je je grootste maaltijd nodig hebt.

Werkzaamheden, afspraken en verplichtingen zijn op de klok afgestemd. Maar als jouw bioritme daar niet mee overeenkomt, heb je het moeilijk. Je denkt dan dat je iemand bent zonder energie. En dat je nooit kaunt vertrouwen op je concentratievermogen. Of erger, dat je een uitsteller bent.

Deze gedachtengang is niet goed voor je zelfvertrouwen. En een managementcursus gaat je niet helpen. Wat wel helpt is respecteren dat jouw lichaam op vaste momenten jouw taken het best ondersteunt.

 

Het verschil tussen discipline en dwang

Bij discipline heb je je doel voor ogen. Je werkt hard om het resultaat te bereiken. Je kijkt uit naar dat moment.
Bij dwang werk je door om iets te voorkómen. Je wil geen lanterfanter zijn. Je wil niet dat ze je gaan zien als onbetrouwbaar. Of ongeïnteresseerd.

Het verschil zit hem in het schuldgevoel. Je ervaart het op momenten dat het zwaar is om door te gaan. Zulke momenten kennen wij allemaal. Dan werken we niet omdat we iets willen bereiken, maar omdat we de reactie van anderen vrezen.

Werken vanuit dwang vreet energie. Het put je uit. En je voelt je schuldig als je het uitstelt of niet afkrijgt. Een timemanagement training biedt geen bevrijding. Wat je wel helpt is je eigen gevoelens observeren en analyseren. Voel je je schuldig? Misschien ben je niet vanuit jezelf gemotiveerd. Ben je moe, maar tevreden? Je hebt gedisciplineerd gewerkt.

 

Kies je momenten

Die zelfanalyse voorkomt schuldgevoel. Schuldgevoel is een steen die je niet durft weg te gooien. Schuldgevoel haalt je neer. Het voorkomt dat je jezelf toont zoals je werkelijk bent: getalenteerd,  met veel werklust. Je presteert optimaal, maar daarvoor kies je de  juiste momenten. Geen timemanagement training die dat voor je gedaan krijgt.

 

 

Leave a Reply